Bygger en glasvägg

juli 20, 2018 Av av admin

Efter att vi flyttade in i vår nya lägenhet för snart sex månader sen så har vi renoverat flera delar. Det senaste projektet som vi jobbat med i ett par månader är att bygga en glasvägg, eller en industrivägg som det också kallas. Det har tagit längre tid än vi först räknade med men nu börjar vi komma i mål.

Bygge av stomme

Stommen har vi byggt utav trä och målat i svart. Den är ungefär tre meter lång och två meter hög. Den är färdigbyggd för att vi själva ska kunna sätta in varje glasruta tillsammans med lister som vi själva byggt.

Listerna var jobbigast

Arbetet med listerna tog betydligt längre tid än vi kunnat befara och det har inneburit mycket meckande. Varje ruta ska ha åtta lister med fyra lister på vardera sida. Utöver att vi måttat varje list manuellt på millimeternivå och sågat dessa därefter så har vi målat dem tre gånger för att säkra upp en fin färg. Mycket arbete men det har vi blivit väldigt bra.

Glas från en glasmästare i Stockholm

Eftersom att vi måttat upp varje glasskiva på exakta millimetern så var det enkelt för oss att kunna skicka vidare måtten till en glasmästare som tog fram skivorna. Kostnaden var inte mer än några tusenlappar. Vi beställde ungefär åttio glasrutor. Leveranstiden var cirka två veckor så det tog inte särskilt lång tid. Vi valde härdat glad vilket betraktas som ett utav de bättre glasmaterialen och förväntas kunna hålla sig stabilt under många år framöver. Eftersom att väggen är byggd utav trä så är det såklart viktigt att välja ett material som är stabilt och tåligt. Det enda vi är lite oroliga över när det börjar närma sig montering är vikten på glasskivorna. Glaset vägde mycket mer än vi föreställt oss så vi hoppas verkligen att trästommen klarar av vikten.