Dags att renovera trappan?

november 26, 2018 0 av admin

Du som flyttar in i ett äldre hus kan behöva lägga mycket tid och möda på att renovera och uppdatera bostaden. Byta ut köket, måla och tapetsera, renovera badrummet, lägga om taket, och så vidare. Om du äger ett tvåvåningshus kommer du förr eller senare att behöva ställa dig frågan: hur ska vi göra med trappan?

Kanske är det en furutrappa av 1970-talssnitt som inte längre passar in i omgivningen. Eller så är trappan en otrevlig, mörk och murrig passage upp till övervåningen eller ner till källaren. Kanske är den tillverkad efter mått som inte håller dagens standard när det gäller höjd på räcke och ledstång. I värsta fall är trappan trasig, och då är det verkligen viktigt att se över säkerheten vid trappan. Hur som helst, går det att renovera trappa? Svaret är ja, och det går att göra på många sätt. Om du använder en hantverksfirma har du dessutom rätt att göra rot-avdrag. Det enda kravet är att du måste äga bostaden som arbetet utförs i.

Byta trappsteg

Ett enkelt sätt att fräscha upp din trappa är att byta trappsteg. Det finns många firmor som utför denna typ av arbete, och det går snabbt. Ofta kan arbetet utföras på en enda dag. Det finns flera olika träslag att välja mellan, till exempel är det populärt att lägga trappsteg av ek. Detta är ett bra alternativ om din befintliga trappa är klädd med matta, och du vill byta ut mot trä.

Måla trappa

Denna renovering kan du göra själv, och resultatet är ofta slående. Det tar tid att måla, så dela upp momenten i olika etapper så att du inte tröttnar. Var noggrann vid förarbetet, och välj en färg som passar för ändamålet. Din lokala färghandel kan dig ge goda råd.

Trappor utomhus

Har du en entrétrappa fram till ytterdörren som ser tråkig och sliten ut, kan en renovering göra underverk för hur hela huset upplevs. Ofta är entrétrappor byggda i trä eller gjutna i betong. För bästa resultat rekommenderas att använda en erfaren hantverkare när du ska renovera yttertrappan.