En historia om bergsprängning i Stockholm

april 3, 2019 0 av admin

I dag är det lätt att spränga berg om man behöver jämna till marken för att anlägga något nytt. Det är bara att ringa bergsprängning stockholm och få snabb och kunnig hjälp. Annat var det på min farfars fars tid. Visst sprängde man även då, men då handlade det mer om järnvägsbyggen än om att privatpersoner anlitade hjälp för bergsprängning i Stockholm för att kunna slå upp ett till hus på tomten.

Farfars far, Sven hette han, var en speciell och mycket envis man. Tomten han bodde, ute vid Roslagen, var bergig och huset upptog den i princip enda plana ytan som fanns. Sven ville bygga en liten verkstad på tomten, men det fanns helt enkelt ingen vettig plats att bygga på. Han kom på att han skulle prova att spränga lite. Första tanken var att borra några hål och sedan stoppa i dynamit, men där stoppade hans vänner honom att sa att han var helt galen. Det ska bli bergsprängning av här i Stockholm, menade han. Men när han inte hittade en borr som kunde borra i berg gav han upp den planen. Istället tänkte han spränga berget med hjälp av kontrollerad eld som skulle ge upphov till sprickor. Han påbörjade det projektet när hans fru kom springande från huset och hällde en hink vatten över elden medan hon skrek och gormade och undrade om han skulle göra dem hemlösa.

Då bestämde han sig för att bygga en verkstad på ben istället och få den en bit upphöjd från marken och på så sätt komma undan problemet med ojämnt underlag. Sagt och gjort och snart stod den där, verkstaden som såg ute lite som en fågelholk eller en barnkoja i större format. Sven var som sagt en man som hittade på lösningar på alla problem. Det här gången slutade det bra. Men i dag hade man som sagt anlitat en professionell firma istället.