När du målar om huset

april 21, 2019 0 av admin

Alla ägare av ett småhus vet att den oundvikliga dagen kommer som ett brev på posten, då huset utvändigt måste målas om. Det är nästan alltid ett omfattande arbete och det ska även till att rengöra och många gånger ska sporer av mögel tvättas bort innan ny färg kan lägga på. Har man dessutom ett hus i flera våningar så tillkommer momentet att skaffa byggnadsställningar så att man når överallt. Det är viktigt man har rätt verktyg och känner man sig osäker är det bäst att man redan från början lämnar över arbetet år proffs som målare Norrköping kan rekommendera. I Norrköping finns många bra målarfirmor men det gäller att veta vad man söker.

Om man nu ändå tänkt måla på egen hand finns några saker som är bra att tänka på. Det första man ska göra är att uppskatta hur stor yta som ska målas (ibland två gånger). Detta för att få ett hum om hur mycket färg som går åt. Har du en smart planering med redan ifrån början kan du spara in mycket pengar och slipper att både förlora pengar då du kastar överbliven färg (måste källsorteras) eller tvingas åka fram och tillbaka till färgaffären.

Nästa steg är att rengöra alla ytor, för ett smutsigt underlag gör att färgen fäster dåligt. Målartvätt är bra att använda, det finns mer miljövänliga märken på marknaden som är mer hälsosamma både för målaren och miljön. Ofta ska alger, som liknar en grön hinna, gnuggas bort och mögelprickar, som skrubbas bort med en hård borste. Glöm inte handskar på händerna och skölj huset med vattenslang efteråt, försiktigt (använd inte högtryckssprutan). Färg som sitter löst ska också skrapas bort och eventuella sprickor tätas ordentligt. Sedan är är det bara att börja pensla. Ett tips är att man först använder ett färgprov, en liten mini-burk man kan köpa med den tänkta färgen. Den målas över ett provområde och på så vis kan man dagen efter, se hur färgen ser ut när den torkat.